×
11.02.2022

Zelena luč za viseči most v Celju

Pridobljeno je gradbeno dovoljenje za viseči most v Celju, ki sta ga zasnovala inženirski biro Ponting in Korpnik produkcija. Pohodna površina bo dolžine 505 m ter širine 1,20 m na višini približno 100 m nad dolino. Nosilni kabli imajo predviden statični razpon 527 m, kar pomeni da bo to eden najdaljših visečih mostov za pešce na svetu. Investitor je Mestna občina Celje.

Viseči most Celje je namenjen povezavi Starega gradu na levem bregu Savinje z Miklavškim hribom na desnem in bo del nove turistične ponudbe mesta. Panoramsko prostorske slike, najpomembnejše vizualne vedute Celja, ne bo spremenila, bo pa postala del doživljajske poti in vsebinske povezave starega historičnega mestnega jedra s Starim gradom Celje.

Most bo v celoti jeklen, sestavljen iz kablov, vrvi in vešalk ter s pohodno površino, zasnovano kot jeklena rešetka. Vstopna in izstopna točka na obeh koncih mostu bosta v obliki manjšega razglednega platoja, preko katerega bo kontroliran vstop in izstop na brv. V betonskih sidrnih blokih bodo tudi prostori upravljalca in toaleta.

Podrobnosti projekta: Viseči most Celje