×
14.07.2021

Zelena luč za gradnjo brvi za pešce in kolesarje Irča vas

Mestna občina Novo mesto je z izbranim izvajalcem, podjetjem CGP d.d., podpisala pogodbo za izvedbo del novega mostu za pešce in kolesarje v Irči vasi. Izvajalec bo z deli pričel še ta mesec, brv prek reke Krke, ki se bo na desnem bregu navezovala na lokalno cesto v Irči vasi, na levem bregu pa na pas med naseljema Lastovče in Groblje, pa bo predvidoma zgrajena v slabem letu.

Nova brv bo vsebovala dve pešpoti in kolesarsko stezo na sredini. V okviru izgradnje objekta se bodo urejali tudi dostopni predeli, ki objekt mostu opredeljujejo kot zaključno celoto.

»Z izbrano rešitvijo smo želeli z eno potezo, z minimalnim posegom v naravo povezati bregova reke Krke. Most bo brez podpor v strugi in bo v enem razponu dolžine 120,5 metra premoščal reko, obenem pa se bo na obeh bregovih mehko priključil na brežino brez opaznih opornikov ali visokih nasipov,« sta povedala avtorja zasnove mostu Marjan Pipenbaher in Tomaž Weingerl.

Konstrukcijska rešitev novega mostu za pešce in kolesarje preko Krke pri Irči vasi, ki so jo pripravili v birojih Ponting, Pipenbaher inženirji in Jereb in Budja arhitekti je leta 2017 prepričala strokovno žirijo in med 13 prispelimi rešitvami zmagala na javnem natečaju. Most je žirijo prepričal predvsem s svojo inventivno konstrukcijsko rešitvijo, lahkotnostjo ter mirnim vključevanjem v  naravno okolje. Most bo zgrajen po tehnologiji nateznih trakov (Stress Ribbon Bridge). Širina mostu znaša 4 metre, debelina pohodne plošče pa le 42 centimetrov.

Podrobnosti projekta: Most za pešce in kolesarje Irča vas