×
23.01.2022

Začetek obremenilnih preizkusov mostu na Pelješac

V četrtek se je pričela obremenilna preizkušnja mostu, ki bo trajala do sredine naslednjega tedna. Za izvedbo obremenilnega preizkusa je potrebnih 20 tovornjakov skupne mase 40 ton.

Namen testa je pokazati, ali je obnašanje konstrukcije ob testni dinamični in statični obtežbi v skladu s projektiranimi vrednostmi. Podatki bodo zbrani z uporabo ustreznih senzorjev in sistemov za zajem podatkov.

Po zaključku obremenilnih preizkusov mostu bo sledil tehnični pregled mostu. Po predvidevanjih bo most predan v uporabo junija, po dokončanju dostopnih cest.

2404 metrov dolg most na Pelješac je zasnovan kot semi-integralni most s poševnimi zategami in jekleno voziščno konstrukcijo. Širina tricelične voziščne konstrucije znaša 22,5 metra, višina pilonov, merjeno do morske gladine, pa znaša do 100 metrov.

Projekt mostu je pripravila skupina projektantskih podjetij - Joint Venture  Pipenbaher Consulting Engineers, Ponting in Građevinski fakultet iz Zagreba.

Avtor arhitekturne in konstrukcijske zasnove ter glavni in odgovorni projektant mostu je Marjan Pipenbaher. Naročnik so Hrvatske ceste d.o.o., izvajalec del pa China Road and Bridge Corporation (CRBC).

Podrobnosti projekta: Most na Pelješac