×
14.10.2021

Vgrajeni prvi metri asfalta na mostu na Pelješac

V torek je izvajalec del pričel s polaganjem prve plasti asfalta. Z deli so pričeli na sredini mostu pri sedmem stebru, v smeri proti celini. Gre za poseben, liti asfalt, debeline 4 centimetre, ki je odpornejši proti prodiranju soli ter vode in bo bolje ščitil konstrukcijo mostu.

Predvidoma bo celotno asfaltiranje mostu končano do konca novembra. Vzporedno se je pričela tudi montaža protivetrne zaščite mostu, izvedba električne napeljave in nanos zaščitnega sloja na betonskih stebrih.

Po predvidevanjih in delih na dostopnih cestah bi lahko prva vozila prečkala novi most marca prihodnje leto.

Projekt mostu je pripravila skupina projektantskih podjetij - Joint Venture  Pipenbaher Consulting Engineers, Ponting in Građevinski fakultet iz Zagreba. Pogodba za izdelavo Glavnega projekta je bila podpisana konec leta 2012, pogodba za nadzor, kontrolo in dodatne konzultantske storitve pa ob pričetku gradnje, leta 2018.

Avtor arhitekturne in konstrukcijske zasnove ter glavni in odgovorni projektant mostu je Marjan Pipenbaher, naročnik Hrvatske ceste d.o.o., izvajalec del pa China Road and Bridge Corporation (CRBC).

Podrobnosti projekta: Most na Pelješac