×
24.12.2022

Vesele praznike

Ob koncu leta lahko izkoristimo priložnost, da se ozremo nazaj! In kakšno leto je za nami!

Poleti smo bili priča spektakularni otvoritveni slovesnosti 2.404 metre dolgega mosta na Pelješac, novega simbola sodobne Hrvaške. Težko pričakovana povezava je povezala najjužnejši del Hrvaške s preostankom države na jadranski avtocesti.

Septembra je bil nadhod Sonce v Rogaški Slatini uradno odprt za pešce in kolesarje, ki nudi varno povezavo med promenado Rogaška Slatina in vznožjem Tržaškega hriba. Nadhod s svojo vitko, do okolja odgovorno konstrukcijo in privlačno osvetlitvijo spodbuja ljudi k hoji in kolesarjenju.

Dela na 912,6 metra dolgem železniškem viaduktu Pesnica so dobro napredovala. Trenutno poteka izvedba zgornjega ustroja železnice s tirom na togi podlagi. Najdaljši železniški viadukt v Sloveniji bo po predvidevanjih nared sredi leta 2023.

Tudi gradnja 108 metrov visokega razglednega stolpa Kristal v Rogaški Slatini je potekala po načrtih. Stolp z dvonadstropno razgledno ploščadjo in odprto razgledno teraso bo odprl vrata obiskovalcem v letu 2023. Postal bo najvišja zgradba te vrste v Sloveniji.

Par mostov za pešce in kolesarje čez reko Krko v Novem mestu se približuje dokončanju. Brv v Irči vasi z razponom dolžine 130 metrov bo zgrajena po tehnologiji nateznih trakov. Brv Loka-Kandija je zasnovana kot enovita poteza preko Krke, ki se opira na edino oporo sredi vodne struge.

Uspešno potekajo tudi gradbena dela na železniških viaduktih Gabrovica in Vinjan na drugem tiru železniške proge Divača - Koper. 424 metrov dolg železniški viadukt Gabrovica bo prečkal Osapsko dolino na višini med 10 in 60 metri in pod našim avtocestnim viaduktom Črni Kal, največjim slovenskim viaduktom. Viadukt Vinjan v dolžini 650 metrov in z razponi voziščne konstrukcije 100 metrov in do 55 metrov visokimi stebri poteka preko plazovitega področja, zato ga je bilo potrebno temeljiti na vodnjakih globine do 40 metrov.

Ob tej priložnosti se zahvaljujemo našim preteklim, sedanjim in bodočim naročnikom, partnerjem in sledilcem, da ste omogočili naše najljubše trenutke v letu 2022. Lepe praznike in srečno novo leto vam želi inženirski biro Ponting!

Odkrijte naše vrhunce leta 2022: