×
11.12.2023

V Štorah v teku izgradnja novega Godčevega mostu preko Voglajne

Izgradnja novega Godčevega mostu preko Voglajne poteka po načrtih. Izvajalec del, podjetje VOC Celje d.o.o., je že zaključil z izvedbo krajnih podpor. Trenutno poteka polaganje armature prekladne konstrukcije. Betonaža preklade je predvidena še v tem koledarskem letu.

Nov Godčev most se nahaja na lokaciji predhodnega objekta, ki je do izgradnje nadvoza nad železnico in Voglajno služil za dostop do zaselka Lipa v Občini Štore, kasneje pa je bil most namenjen le še za stranski dovoz na kompleks Železarne Štore.

Nov most, ki bo zgrajen v sklopu državne kolesarske poti od Celja do Šentjurja, bo na sredini objekta višji za približno 2,40 m, s čimer ne bo več predstavljal zajezitve za Voglajno.

Konstrukcija Godčevega mostu je iz armiranega betona. Statični sistem je integralna okvirna konstrukcija, z nosilcem konstante debeline, ki znaša 1,10 m, vertikale okvirja pa predstavljajo piloti. Objekt je zasnovan brez vmesnih podpor z enim razponom s svetlo odprtino 22,40 m. Širina konstrukcije je 9,05 m, celotna širina objekta skupaj z venci pa 9,75 m. Širina vozišča namenjenega motornemu prometu je 5,50 m, medtem ko je za potrebe prečkanja kolesarjev in pešcev predviden pas svetle širine 3,0m. Kolesarska pot je od vozišča ločena z robnikom in je umeščena na hodnik konstrukcije.

Podrobnosti projekta: Godčev most