×
26.10.2023

Predstavitev mosta Ceršak na začetni konferenci projekta ˝Mura povezuje˝

V Šentilju je v ponedeljek potekala predstavitev projekta gradnje mednarodnega pohodniško-kolesarskega mosta čez reko Muro v Ceršaku, ki smo ga projektirali v inženirskem biroju Ponting. Začetno konferenco projekta z nazivom ˝Mura povezuje˝ oziroma ˝Most/Brücke˝ je pripravila Občina Šentilj v sodelovanju s sosednjo avstrijsko Občino Straß in Steiermark.

Novi leseni viseči most bo povezoval Slovenijo (Ceršak) in Avstrijo (Murfeld) in bo glavna vez preko reke Mure v sklopu mednarodne kolesarske povezave med mejnim prehodom v Šentilju in mostom v Črncih pri Gornji Radgoni dolvodno.

Most bo sestavljen iz vzdolžnih lesenih nosilcev, ki bodo preko jeklenih okvirjev obešeni na nosilne jeklene vrvi. Vrvi bodo sidrane na obeh bregovih Mure v masivne betonske opornike. Skupna dolžina mostu z vstopnimi rampami znaša približno 96 metrov, čistega konstrukcijskega razpona je 86 metrov, širok bo tri metre in pol. Most bo zgrajen dovolj visoko, brez podpor v rečni strugi, tako da tudi v primeru poplav ne bo ogrožen.

Projekt bo sofinanciran iz Interreg programa Slovenija-Avstrija. Predviden začetek gradnje mostu je marca prihodnje leto, dokončan bo predvidoma do konca leta 2024.

Podrobnosti projekta: Most Ceršak