×
09.12.2022

Pontingov predlog nove brvi čez Mariborski otok, najdaljše te vrste na svetu

Inženirski biro Ponting s ponosom predstavlja svoj natečajni predlog za novo brv čez Mariborski otok. Zasnova 312 metrov dolgega zakrivljenega visečega mostu izkazuje spoštovanje varovanemu naravnemu okolju in bližini spomenika kulturne dediščine ter predstavlja razpoznaven prehod z varno in učinkovito konstrukcijo.

Dobesedno krožna promenada zagotavlja zvezno in varno prometno povezavo kolesarjem in pešcem, s svojimi mehkimi krivuljami pa nagovarja naravno oblikovane rečne brežine. S krivino podaljšamo povezavo, s čimer zmanjšamo vzpon zaradi različnih višinskih nivojev vstopa na obeh bregovih in olajšamo vzpenjanje in spust. Ker dostopa nista klasično pravokotna, omogočata varnejšo in udobnejšo pot kolesarjem, kar izboljša tudi varnost pešcev na mešani prometni površini.

4 metre široka brv čez reko Dravo in naravni otok sredi nje omogoča izjemne poglede na območje z zavarovanim naravnim habitatom Natura 2000 na eni strani in hidroelektrarno Mariborski otok, spomenikom kulturne dediščine na drugi. Pohodna površina teče mimo otoka, nad reko, za še manjši vpliv na živali in rastline na otoku. Kljub rekordnemu razponu pa drzna prostorsko konstruktorska rešitev zagotavlja udobno uporabo.

S togim trikotno oblikovanim pilonom se dotaknemo samo rta mariborskega otoka, s čimer ohranjamo naravo na otoku v največji možni meri. Hkrati dobimo unikatno prepoznavno silhueto visečega zakrivljenega mostu. Novi rekordni in atraktivni most ne bi samo povezoval obeh bregov, ampak lahko s svojo podobo na izjemni naravni in kulturni lokaciji prinese novo dodano vrednost mestu Maribor.

Žirija natečaja je našemu predlogu podelila drugo nagrado (enakovredno). Prva nagrada ni bila podeljena.

Podrobnosti projekta: Huzarska brv