×
14.03.2023

Pontingov natečajni predlog za novo brv čez Mariborski otok na razstavi vseh natečajnih rešitev

Na razstavi 'Nova brv čez Mariborski otok', ki je v Razstavišču Urban v Mariboru na ogled od 6. do 17. marca 2023, so predstavljeni vsi natečajni predlogi. Naročnik natečaja je bila v sodelovanju z Zbornico za arhitekturo in prostor Slovenije ter Inženirsko zbornico Slovenije Mestna občina Maribor. Žirija natečaja je predlogu inženirskega biroja Ponting podelila drugo nagrado (enakovredno). Prva nagrada ni bila podeljena.

Pontingov predlog nove brvi čez Mariborski otok bi bil najdaljši te vrste na svetu. Zasnova 312 metrov dolgega zakrivljenega visečega mostu izkazuje spoštovanje varovanemu naravnemu okolju in bližini spomenika kulturne dediščine ter predstavlja razpoznaven prehod z varno in učinkovito konstrukcijo.

Dobesedno krožna promenada zagotavlja zvezno in varno prometno povezavo kolesarjem in pešcem, s svojimi mehkimi krivuljami pa nagovarja naravno oblikovane rečne brežine. S krivino podaljšamo povezavo, s čimer zmanjšamo vzpon zaradi različnih višinskih nivojev vstopa na obeh bregovih in olajšamo vzpenjanje in spust. Ker dostopa nista klasično pravokotna, omogočata varnejšo in udobnejšo pot kolesarjem, kar izboljša tudi varnost pešcev na mešani prometni površini.

4 metre široka brv čez reko Dravo in naravni otok sredi nje omogoča izjemne poglede na območje z zavarovanim naravnim habitatom Natura 2000 na eni strani in hidroelektrarno Mariborski otok, spomenikom kulturne dediščine na drugi. Pohodna površina teče mimo otoka, nad reko, za še manjši vpliv na živali in rastline na otoku. Kljub rekordnemu razponu pa drzna prostorsko konstruktorska rešitev zagotavlja udobno uporabo.

S togim trikotno oblikovanim pilonom se dotaknemo samo rta mariborskega otoka, s čimer ohranjamo naravo na otoku v največji možni meri. Hkrati dobimo unikatno prepoznavno silhueto visečega zakrivljenega mostu. Novi rekordni in atraktivni most ne bi samo povezoval obeh bregov, ampak lahko s svojo podobo na izjemni naravni in kulturni lokaciji prinese novo dodano vrednost mestu Maribor.

»V mehke krivine obale Drave smo hoteli postaviti konstrukcijo, ki bo pot nadaljevala brez dodatnega poseganja v prostor. To smo naredili z eno točko poseganja na rt otoka, ter z minimalnim poseganjem na obeh bregovih. Različni površini zagotavljajo ločevanje med uporabniki mostu: pot za pešce bo urejena na leseni površini za povezavo pešcev z naravo, za kolesarje pa na epoksidni protidrsni površini, ki bo zanje udobnejša in varnejša,« je povedal dr. Viktor Markelj, partner in direktor v podjetju Ponting.

Podrobnosti projekta: Huzarska brv

Podrobnosti dogodka:
  • Datum in ura: 6. marec 2023 do 17. marec 2023, vsak delovni dan med 9:00 in 15:00, ob sredah med 9:00 in 17:00 uro.
  • Kje: Razstavišče Urban, Grajska ulica 7, 2000 Maribor