×
24.03.2023

Pontingov natečajni predlog za novi most v Feldkirchnu pri Gradcu

Inženirski biro Ponting je v sodelovanju s kolegi iz arhitekturnega biroja Arhimedia zasnoval predlog novega mostu za pešce in kolesarje čez reko Muro v Feldkirchnu pri Gradcu v Avstriji.

Most je zasnovan kot kontinuirana semi-integralna prednapeta betonska okvirna konstrukcija s tremi razponi, ki so enaki razponom sosednjega avtocestnega mostu (31,0 m + 38,0 m + 31,0 m). Prednapet kontinuiran nosilec voziščne konstrukcije ima ravno os in spremenljivo konstrukcijsko višino (0,85 m - 1,35 m), L/V = 28. Ukrivljena niveleta kolesarske poti in spremenljiva konstrukcijska višina prednapete voziščne plošče ustvarita značilno srpasto obliko mostu. Prečni profil mostu smo na sredini razširili, saj smo nad vodo želeli ustvariti novo zbirališče/počivališče za kolesarje in pešce ˝Treffpunkt auf der Brücke˝, ki smo ga dodatno obogatili z manjšo zazelenitvijo.

Most bi se s svojo semi-integralno konstrukcijsko zasnovo, jasnimi in enostavnimi betonskimi površinami, funkcionalno opremljenostjo in kakovostnimi detajli prav gotovo izkazal kot vzdržljiva, trajnostna premostitev, z nizkimi stroški vzdrževanja.

Čeprav naš predlog ni bil izbran oziroma nagrajen, smo nanj zelo ponosni.

Podrobnosti projekta: Most za pešce in kolesarje preko Mure v Feldkirchnu pri Gradcu