×
03.03.2022

Podpisana pogodba za gradnjo razglednega stolpa Kristal

V torek je občina Rogaška Slatina z izbranim izvajalcem, podjetjem VG5, podpisala pogodbo o gradnji razglednega stolpa Kristal. 106 metrov visoki razgledni stolp sta zasnovala inženirski biro Ponting in Korpnik produkcija. Dela bodo stekla še v tem mesecu in bodo predvidoma zaključena marca 2023, začetek obratovanja je napovedan za julij 2023.

Razgledni stolp je zasnovan kot visoka armiranobetonska konstrukcija v obliki poligonalnega stebra z dvonadstropnim simetrično zasnovanim razglediščem na vrhu, oblikovanim kot abstrakcija forme kristala. Razgledišče bo vsebovalo tudi več turističnih in gostinskih kapacitet in bo dostopno s panoramskim dvigalom. Stolp bo nudil razgled na Rogaško Slatino in njeno okolico ter dodatno popestril ponudbo mesta, znanega po mineralni vodi, zdravilišču in steklarstvu.

Ko bo stolp z dvonadstropno razgledno ploščadjo in odprto razgledno teraso na vrhu dokončan, bo najvišja zgradba te vrste v Sloveniji. Skupna ocenjena vrednost projekta znaša 4.050.000 evrov.

V inženirskem biroju Ponting smo v neposredni bližini zasnovali tudi nadhod Sonce, ki je v izgradnji od oktobra 2021. S 177,5 metra dolgim in 3,5 metra širokim nadhodom bo lokalna skupnost pridobila novo, varno kolesarsko in sprehajalno pot. Transparentna jeklena konstrukcija bo imela en večji, 43 metrov dolg razpon preko ceste in železnice. Nadhod Sonce bo povezal staro zdraviliško jedro Rogaške Slatine s Tržaškim hribom, kjer bo poleg načrtovanega razglednega stolpa kmalu urejeno tudi večje P+R parkirišče. Nadhod bo dokončan v letošnjem letu.

Podrobnosti projekta: Razgledni stolp Kristal