×
03.10.2021

Podpisana pogodba za gradnjo nove brvi čez reko Krko v Novem mestu

Mestna občina Novo mesto je z izbranim izvajalcem, podjetjem CGP d.d., podpisala pogodbo za izgradnjo brvi za kolesarje in pešce Loka–Kandija. Dela bodo stekla konec oktobra in bodo predvidoma zaključena do konca prihodnjega leta.

Brv je zasnovana kot enovita poteza preko Krke, ki se opira na edino oporo sredi vodne struge in se s tem navezuje na zasnovo starega železniškega in novejšega Kandijskega mosta. Na sredini bo imela tudi razširjeno razgledno ploščad za počitek in uživanje v razgledu v smeri proti slikovitemu Bregu in Kapitlju.

Jeklena konstrukcija brvi bo dolga 121,5 metra in široka 4,3 metra. Na desnem bregu reke Krke bo umeščena tik pred izlivom Težke vode, kjer se bo nahajal tudi manjši vstopni trg. Na levem bregu bodo dostopna klančina in stopnice vodile na Župančičevo sprehajališče.

Konstrukcijsko in arhitekturno rešitev nove brvi so pripravili v birojih Ponting, Pipenbaher inženirji in Atelierarhitekti.

Gre za drugi projekt v izvedbi za biroja Ponting in Pipenbaher inženirji v Mestni občini Novo mesto, saj se je julija letos začela gradnja bližnje brvi za pešce in kolesarje v Irči vasi. Most bo brez podpor v strugi in bo v enem razponu dolžine 120,5 metra premoščal reko. Poleg tega je pripravljena tudi celotna dokumentacija za tretji (in največji) projekt na tem območju, nov avtocestni most z vzporednim peš mostom čez reko Krko. Most, ki je širine 2 x 11,25 m in skupne dolžine 490 m bo premoščal reko Krko z glavnim razponom dolžine 135 m. Vzporedni most za pešce in kolesarje, natezni trak, bo premoščal reko Krko v enem samem razponu dolžine 135 m.

Podrobnosti projekta: Brv za pešce in kolesarje Loka-Kandija preko reke Krke