×
07.03.2023

Obremenilna preizkušnja mostu za pešce in kolesarje v Irči vasi

To soboto je na mostu v Irči vasi potekala zelo zanimiva obremenilna preizkušnja. Izvedla se je obremenitev mosta z 18 vozili teže 3.9 ton, skupne teže 70 ton, kar predstavlja približno 60% projektne obtežbe mosta.

Med različnimi postavitvami vozil so se z geodetsko spremljavo izvajale meritve vertikalnih pomikov pohodne konstrukcije in horizontalnih pomikov opornikov. Z digitalnimi inklinometri so se merili zasuki opornikov. Na vsakem oporniku sta vgrajeni po dve trajni merski sidri z daljinskim odčitavanjem podatkov s katerimi so se beležile sile v merskih sidrih. Na koncu se je izvedla še dinamična obremenilna preizkušnja mosta z meritvami pospeškov in dušenja pohodne konstrukcije.

Konstrukcijska rešitev novega mostu za pešce in kolesarje preko Krke pri Irči vasi, ki so jo pripravili Pipenbaher Consulting Engineers, inženirski biro Ponting ter Jereb in Budja arhitekti je leta 2017 prepričala strokovno žirijo in med 13 prispelimi rešitvami zmagala na javnem natečaju. Most je žirijo prepričal predvsem s svojo inventivno konstrukcijsko rešitvijo, lahkotnostjo ter mirnim vključevanjem v naravno okolje.

Most z razponom dolžine 130 m je zgrajen po tehnologiji nateznih trakov (Stress Ribbon Bridge). Širina mostu znaša 4 metre, debelina pohodne plošče pa 42 centimetrov. Izvajalca del sta konzorcij podjetij CGP Novo mesto in Freyssinet Adria.

Podrobnosti projekta: Most za pešce in kolesarje Irča vas