×
18.10.2023

Nova Julijina brv v Novem mestu zdaj uradno odprta

V ponedeljek je v Novem mestu potekala uradna otvoritev nove brvi za pešce in kolesarje čez reko Krko. Most se nahaja na mestu s slikovitim pogledom na Breg in Kapiteljsko cerkev, kjer je silhueta Novega mesta najbolj reprezentativna.

Brv so odprli župan Mestne občine Novo mesto Gregor Macedoni, direktor birojev Ponting in Pipenbaher Consulting Engineers Marjan Pipenbaher, direktor biroja Atelier arhitekti Jurij Kobe in član uprave CGP Edo Škufca. Mestna občina Novo mesto je nekaj dni prej po predlogih javnosti razkrila ime mostu - Julijina brv.

Brv je zasnovana kot enovita poteza preko Krke, ki se opira na edino oporo sredi vodne struge in se s tem navezuje na zasnovo starega železniškega in novejšega Kandijskega mosta. Na sredini ima tudi razširjeno razgledno ploščad za počitek in uživanje v razgledu v smeri proti slikovitemu Bregu in Kapitlju.

Jeklena konstrukcija brvi je dolga 121,5 metra in široka 4,3 metra. Na desnem bregu reke Krke je umeščena tik pred izlivom Težke vode, kjer se nahaja tudi manjši vstopni trg. Na levem bregu vodijo na Župančičevo sprehajališče dostopna klančina in stopnice.

Na jeklenem mostu je vgrajena tudi zanimiva transparentna ograja z ročajem, ki ima tudi informativni značaj. Na ročaju so vtisnjene podobe vseh rib, ki živijo v reki Krki.

Konstrukcijska in arhitekturna rešitev novega mostu je bila pripravljena v birojih Pipenbaher Consulting Engineers, Ponting Bridges in Atelierarhitekti. Izvajalec del je bilo podjetje CGP Novo mesto, investitor Mestna občina Novo mesto.

Podrobnosti projekta: Brv za pešce in kolesarje Loka-Kandija preko reke Krke