×
21.12.2021

Natečajni predlog za novi most preko Rönne v Ängelholmu, Švedska

»Vida Vingar« je natečajni predlog za novi nadomestni most Pyttebron preko reke Rönne v Ängelholmu, ki so ga zasnovali Jakobsson Pusterla AB, Inženirski biro Ponting in Paul Eriksson. Naš predlog prinaša kraju novo znamenitost s kvalitetami, ki presegajo osnovno funkcijo mostu: z zagotavljanjem posebne uporabniške izkušnje med prehodom, premorom ter povezavo z naravo.

Most je zasnovan kot nizek ločni most. Konstrukcija je le nekoliko višja od obstoječega mostu Pyttebron. Novi most obogati okolico, ne da bi jo prevladal. Koncept je v skladu z ambicijo, da bi se izognili masivnemu temeljenju neposredno na bregu reke, s tem pa smo tudi razširili prostor ob vodi in omogočili neoviran prehod pešcem in kolesarjem.

Hodnika za pešce in kolesarje nista vzporedna s cesto, ampak sta na obeh straneh nekoliko v loku odmaknjena, tako da dajeta mostu značilno obliko trupa čolna, gledano iz ptičje perspektive. Krivulja nagovarja kolesarje k upočasnitvi in vabi uporabnika, da obrne pogled z mosta proti okolici. Med cestiščem in hodnikom je prostor, ki smo ga oblikovali kot urbano pohištvo, ki je namenjeno posedanju, uživanju na soncu, opazovanju in občudovanju reko in narave, hkrati pa zagotavlja določeno distanco in zaščito pred cestnim prometom.

Geometrijska zakrivljenost hodnikov omogoča tudi dve simetrični vzdolžni odprtini v prekladni konstrukciji mostu. Te odprtine omogočajo prehod dnevne svetlobe do rečnih nabrežij in tako naravno osvetljujejo prostor, sprehajalne in rekreacijske poti, pod mostom.

Oba nosilna loka in vzdolžni škatlasti nosilci so iz naravno rjavnega vremensko odpornega jekla (corten), voziščna konstrukcija je sovprežna (beton-jeklo), hodniki za pešce in kolesarske poti pa so v leseni izvedbi. Večina betonskih temeljev na obeh straneh je pod zemljo. Vidne dele bi lahko obložili z recikliranimi kamnitimi bloki iz obstoječega mostu Pyttebron, s čimer bi izkazali spoštovanje do obstoječe kuturne in tehnične dediščine, z neposrednim recikliranjem gradbenih materialov pa tudi do narave.

Predlagana zasnova ne vodi v korenito preoblikovanje obstoječe lokacije, temveč v sorazmerno nežno preobrazbo, kjer več ljudi na preprostejši način pride v stik z različnimi deli mesta in njegovimi tehničnimi in naravnimi vrednotami.

Čeprav naš predlog ni bil izbran oziroma nagrajen, je ta projekt zahteval veliko dela, koordinacije in znanja vseh vključenih inženirjev in arhitektov ter nam je prinesel veliko veselja in izjemno izkušnjo. Hvala vsej ekipi Olivierju, Paulu, Roku, Viktorju, Marcu in Janu za odlično opravljeno delo.

Podrobnosti projekta: Novi most preko Rönne v Ängelholmu