×
10.06.2022

Nagrada Kolos za izjemne strokovne dosežke - Projekt Pelješkega mostu

Nagrade Kolos so bile podeljene v četrtek na 16. Dnevih Hrvaške zbornice gradbenih inženirjev v Opatiji.

Nagrado Kolos za izjemne dosežke v stroki sta prejela glavni projektant in eden od avtorjev projekta Pelješkega mostu Marjan Pipenbaher in projektantka-sodelavka Tanja Peteršič Henčič.

V obrazložitvi nagrad so med drugim zapisali, da je 2404 metrov dolg Pelješki most s svojimi dimenzijami, zasnovo, zahtevnostjo projekta in zahtevnostjo gradnje daleč največji in najkompleksnejši gradbeni projekt na Hrvaškem. "Hkrati lahko govorimo o projektu stoletja, ki je v evropskem merilu eden od petih največjih in najprivlačnejših mostov 21. stoletja," so tudi dodali.

Na dogodku so spomnili tudi, da je gradnja Pelješkega mostu vključevala tehnične rešitve in tehnologije, ki so bile na Hrvaškem uporabljene prvič, kot je globoko temeljenje na skupno 148 pilotih premera 1,8 in 2 metra, od katerih sega najdaljši 130 metrov pod morsko gladino.

Marjan Pipenbaher (1957) je partner, generalni direktor in odgovorni projektant v inženirskem biroju Ponting in specializiranem biroju Pipenbaher inženirji. Med njegovimi pomembnimi mostovi so tudi most Nissibi čez Evfrat v Turčiji (2015), Most Millennium v Podgorici (2006), največji izraelski železniški viadukt (2017) in viadukt Črni Kal (2004). Je dobitnik številnih nagrad za svoje inženirsko znanje in predavatelj, ki znanje prenaša na prihodnje generacije na Univerzi v Mariboru.

Vir: HINA/HRT





Avtor videa: Hrvatska komora inženjera građevinarstva

Podrobnosti projekta: Most na Pelješac