×
28.10.2021

Nagrada Časnika Finance za posebne dosežke v gospodarstvu

Marjan Pipenbaher - Nagrajenec za leto 2021 - Obrazložitev Časnika Finance

Most je vedno pot čez vodo ali globel in povezuje dve točki. Lahko pa je več. Most ima lahko dušo tistega, ki ga je projektiral. Most vedno povezuje ljudi, povezuje pa tudi duše in jih lahko navdahne. Most je vedno funkcionalen, lahko pa ima tudi globoko estetsko vsebino. Most je vedno racionalen, hkrati pa je lahko tudi umetnost.

Marjan Pipenbaher, inženir gradbeništva in prislovično čil Štajerec, je v svojih delih vselej nadgrajeval racionalnost in funkcionalnost z estetiko in mogočnostjo. Njegovi mostovi, najsi bodo v Sloveniji, njeni bližnji okolici ali tam nekje daleč na vzhodu ali zahodu, te vedno navdajo ne samo s popotniškim občutkom učinkovitosti, temveč tudi s ponižnostjo in pri vsakem prečkanju ali zgolj s pogledom nanje tudi s svežim in globokim vzdihljajem.

Kaj bi bila današnja Slovenija brez impresivnega viadukta Črni Kal, jutrišnja Hrvaška šele bo dobro ozavestila, kaj ji prinaša pelješki most. O stvaritvah Marjana Pipenbaherja bi lahko pisali romane, toliko jih je. Včasih se zdi, da vode in globeli obstajajo zato, da bi Marjan Pipenbaher čeznje zgradil mostove.

Seveda pa gre predvsem za natančnost in poslovno umnost. Dandanes v gradbeništvu ne more biti umetnosti, če ta nima svojega poslovnega smisla in poslanstva, Verjetno je vedno bilo tako, a premnogokrat se nam lahko zazdi, da so sodobni gradbeniški projekti namenjeni le funkcionalnosti. Marjan Pipenbaher je v svoji več kot štiridesetletni inženirski karieri dokazal, da kot podjetnik in razumni gospodarstvenik dobro ve, kaj je posel, kaj je cena in kaj je praktičnost, hkrati pa je svojemu poslu dodal globok kulturni izraz; če želite, romantiko in moč.

Slovensko gradbeništvo se v zadnjih letih vzpenja, a še vedno tu in tam zaječi pod bremenom nekdanjih tajkunskih afer in vseprisotno konkurenco. Zelo pogosto se gradbeniki, ne samo pri nas, temveč tudi drugje po Evropi, pritožujejo, da poklic gradbenega inženirja ni več privlačen. Marjan Pipenbaher tudi kot pedagog dokazuje, da je gradbeništvo lahko neskončno privlačno in prinaša brezmejno in široko zadovoljstvo z ustvarjenim. Sloves slovenskega gradbeništva je sicer skromni inženir popeljal daleč v svet.

Marsikdo misli, predvsem mlajši, da so danes algoritmi in umetna inteligenca vse. A se ne moremo strinjati, da bi lahko algoritmi mostovom dali tako izrazit pečat.

Marjan Pipenbaher je edinstven, takšnih graditeljev je danes vse prej kot na pretek. Gradi mostove med ljudmi, med dušami, gradi nove mostove med narodi in državami. Je zgled za vse nas in tudi zato smo prepričani, da je nagrada Financ v pravih rokah.

Foto: Jernej Lasič / Časnik Finance