×
20.02.2023

Na razstavi »Skupaj zmoremo najbolje« sedem projektov inženirskega biroja Ponting

Na razstavi Skupaj znamo najbolje: slovenski inženirsko-arhitekturni dosežki, ki so jo pripravili v galeriji DESSA v soorganizaciji z Matično sekcijo gradbenih inženirjev Inženirske zbornice Slovenije je predstavljenih 40 izbranih objektov, med njimi sedem inženirskega biroja Ponting. Predstavljeni projekti so nastali v zadnjih šestdesetih letih v Sloveniji in tujini, pod katere so kot avtorji podpisani slovenski gradbeni inženirji in arhitekti.

Avtorice razstave Kristina Dešman, Maja Ivanič, Špela Kuhar, Špela Nardoni Kovač, Vesna Perovnik in Damjana Zaviršek Hudnik) so v uvodnem tekstu zapisale: »Širok spekter vrhunskih inženirsko-arhitekturnih stravitev – mostov, viaduktov, predorov, stolpov, železniških struktur, protipoplavnih in protiplaznih elementov, športnih naprav – kaže tradicijo in kontinuiteto izjemnega arhitekturnega znanja pri nas. Poleg inovativnosti in drznosti, ki nadgrajuje konstrukcijsko logičnost in ekonomsko upravičenost, estetiko in racionalnost pri porabi materiala, so bila ključna merila izbora premišljena postavitev v prostor, (več)funkcionalnost ter skladnost s prostorskim in kulturnim kontekstom. Umeščanje velikih, infrastrukturnih objektov v krajino presega vedenje posameznika ali posamezne stroke, njihov vpliv na okolje in ljudi je velik in kompleksen. Zato je ključno ustvarjalno sodelovanje, navdihnjeno z željo po delovanju v dobro družbe, spoštovanje različnih pogledov in razumevanje širših zornih kotov.«

Razstavljeni projekti inženirskega biroja Ponting so Mariničev most v Parku Škocjanske jame (2011), Studenška brv v Mariboru (2008), Puhov most na Ptuju (2007), Most Ada v Beogradu (2012), Pelješki most na Hrvaškem (2022), Viadukt Črni Kal (2004) in Južni portal predora Golovec v Ljubljani (1999).

Razstava je na ogled do 2. 3. 2023.

Podrobnosti dogodka: