×
19.07.2022

Le še teden do slavnostne otvoritve mosta na Pelješac

Eden od prihodnjih simbolov sodobne Hrvaške, ki bo uradno otvorjen 26. julija, je v celoti povezal hrvaško celino s polotokom Pelješac med Komarno in Brijesto. Gre za težko pričakovano povezavo najjužnejšega dela Hrvaške s preostankom države na jadranski avtocesti med Splitom in Dubrovnikom.

Slovesno odprtje mostu na Pelješac se bo pričelo ob 20.15 z neposrednim prenosom na hrvaški nacionalni televiziji. Vrhunec praznovanja bo okoli 22. ure, ko se bosta v soju ognjemeta in zvokih Himne svobode po njem pognala dva superšportna avtomobila. Pod njima se bodo na čolnih prižgale bakle.

2.404 metre dolg most na Pelješac je zasnovan kot semi-integralni most s poševnimi zategami in jekleno voziščno konstrukcijo. Širina tricelične voziščne konstrucije znaša 22,5 metra, višina pilonov, merjeno do morske gladine, pa do 100 metrov.

Na otvoritev so bili poleg lokalnih in mednarodnih predstavnikov oblasti povabljeni tudi predstavniki izvajalcev in projektantov mostu.

Projekt mostu je pripravila skupina projektantskih podjetij - Joint Venture Pipenbaher Consulting Engineers, Ponting in Građevinski fakultet iz Zagreba.

Avtor arhitekturne in konstrukcijske zasnove ter glavni in odgovorni projektant mostu je Marjan Pipenbaher. Naročnik so Hrvatske ceste d.o.o., izvajalec del pa China Road and Bridge Corporation (CRBC).

Podrobnosti projekta: Most na Pelješac