×
07.10.2022

Jeklena konstrukcija brvi Loka-Kandija blizu dokončanja

Izgradnja brvi za kolesarje in pešce Loka–Kandija v Novem mestu je v polnem teku. Z deli je izbrani izvajalec, podjetje CGP d.d., pričel konec lanskega oktobra. Trenutno poteka postavitev jeklene konstrukcije; montaža sedmih segmentov jeklene konstrukcije mostu je že bila izvedena, sledita še dva segmenta, ki bosta vgrajena v kratkem. Most bo predvidoma dokončan do zime.

Brv je zasnovana kot enovita poteza preko Krke, ki se opira na edino oporo sredi vodne struge in se s tem navezuje na zasnovo starega železniškega in novejšega Kandijskega mosta. Na sredini bo imela tudi razširjeno razgledno ploščad za počitek in uživanje v razgledu v smeri proti slikovitemu Bregu in Kapitlju.

Jeklena konstrukcija brvi bo dolga 121,5 metra in široka 4,3 metra. Na desnem bregu reke Krke bo umeščena tik pred izlivom Težke vode, kjer se bo nahajal tudi manjši vstopni trg. Na levem bregu bodo dostopna klančina in stopnice vodile na Župančičevo sprehajališče.

Konstrukcijsko in arhitekturno rešitev nove brvi so pripravili v birojih Ponting, Pipenbaher Consulting Engineers in Atelierarhitekti.

Gre za drugi projekt v izvedbi za birojev Ponting in Pipenbaher Consulting Engineers v Mestni občini Novo mesto, poleg bližnje brvi za pešce in kolesarje v Irči vasi. Tudi ta bo predvidoma dokončana do zime.

Podrobnosti projekta: Brv za pešce in kolesarje Loka-Kandija preko reke Krke