×
22.04.2024

Dr. Viktor Markelj je prihodnji generaciji predstavil lepoto inženirskega poklica

V petek je na gradbenem sejmu Megra v Gornji Radgoni potekal izobraževalni in karierni dan Slovenskega gradbeništva 2024. Tudi letos je bil glavni poudarek na mladih, ki bodo nosilci panoge v prihodnosti. Številni mladi so imeli priložnost slišati strokovnjake iz gradbeništva in se navdušiti za delo, ki ga imajo radi.

Na povabilo Zbornice gradbeništva in industrije gradbenega materiala GZS smo se z veseljem odzvali tudi v inženirskem biroju Ponting, kjer želimo mlade privabiti k študiju gradbeništva in tudi v biro Ponting. 

Dr. Viktor Markelj je v svoji predstavitvi mladim predstavil poklic gradbenega konstruktorja, visoko usposobljenega in kreativnega strokovnjaka, ki načrtuje trdnost in stabilnost zgradb in mostov. Čare poklica je predstavil preko nekaterih najbolj znanih zgradb sveta, od antičnih amfiteatrov in znamenitih mostov do nabora »kul« konstrukcij inženirskega biroja Ponting, kot so filmski most za Zgodbe iz Narnije, dvižni most v Gdansku, Mariničev most v Škocjanskih jamah, pot med krošnjami Penang Hill v Maleziji ter natečajni predlog nove brvi čez Mariborski otok.

Dr. Viktor Markelj (1958) je partner, generalni direktor in odgovorni projektant v inženirskem biroju Ponting. Med njegovimi pomembnimi mostovi so most Ada v Beogradu (2012), Puhov most na Ptuju (2007), dvižni most za pešce v Gdansku (2017), Most čez reko Muro (2003) in viadukta Lešnica (2007, 2010). Je dobitnik številnih nagrad za svoje inženirsko znanje in predavatelj, ki znanje prenaša na prihodnje generacije na Univerzi v Mariboru.