×
18.05.2021

Delna sanacija Studenške brvi

V izvedbi je 1. faza delne sanacije Studenške brvi v Mariboru. Z njo bo Studenška brv, po 14 letih uporabe, deležna sanacije za odpravo pomanjkljivosti, ki so ji dajale utrujen izgled.

Na mostu poteka zamenjava ročaja in polnila ograje, vključno s popravilom poškodovanih konstrukcijskih elementov in montažo nove, bolj učinkovite LED razsvetljave. Ročaj ograje bo, enako kot obstoječi, izdelan iz lesa, vendar smo tokrat namesto sibirskega macesna izbrali trajno zaščiten acetiliran les Accoya, ki se je v zadnjem času uveljavil pri izvedbi lesenih mostnih ograj in sekundarnih konstrukcijskih elementov.

Prvotna ročaja sta bila zaradi vremenskih vplivov, slabega vzdrževanja in deloma tudi vandalizma dotrajana in na več mestih poškodovana (razpoke, lomi, preperelost). Prvotna LED-razsvetljava v ročaju ni bila več funkcionalna in je bila ponekod celo prebarvana.

126 metrov dolg most je kljub relativno preprosti in jasni konstrukciji zaradi medsebojne igre pohodne površine, nivelete in položaja konstrukcije izrazito prepoznaven. Zaradi transparentnosti palične konstrukcije in simetrije pa je hkrati nevtralen do okolja in rečnih vedut.

Pred 13-timi leti je inženirski biro Ponting v Portu na Portugalskem za zasnovo in projekt Studenške brvi prejel nagrado Footbridge Award, ki jo vsake tri leta podeljuje revija Bridge Design&Engineering najboljšim mostovom za pešce v svetovnem merilu.

Podrobnosti projekta: Studenška brv