Süderelbebrücke v Hamburgu

Süderelbebrücke v Hamburgu Süderelbebrücke v Hamburgu Süderelbebrücke v Hamburgu Süderelbebrücke v Hamburgu Süderelbebrücke v Hamburgu Süderelbebrücke v Hamburgu Süderelbebrücke v Hamburgu

3. nagrada

Novi'' Süderelbebrücke'' most je dolg 613 m in širok 35 m ter ima skupno površino F = 21.455 m2. Most je zasnovan kot asimetrični most s poševnimi zategami z enim pilonom. Bistveni podporni elementi mostu so stebri, gredni nosilec, poševne zatege in pilon.
Statični razponi znašajo 68 + 355 + 72 + 64 + 54 = 613 m. Prvi 68 m dolgi razpon ni podprt s poševnimi zategami in služi kot neprekinjeno podaljšanje glavnega razpona ter zmanjšuje njegove deformacije in rotacije. Prekladna konstrukcija v prvem polju in v glavnem 355 m dolgem razponu je izdelana iz jekla, med tem ko je v krajšem ''back span'' območju, kot protiutež glavnemu razponu, izdelana iz betona.
Glavni nosilni in oblikovni element mostu je 200 m visok pilon, ki je oblikovan v obliki črke H in rahlo nagnjen navzven. Nagib pilona omogoča ukrivljeno geometrije ceste in povečuje prečno togost celotne konstrukcije mostu. Na splošno ima most ima 2 x 19 = 38 parov poševnih zateg, ki prenašajo težo prekladne konstrukcije iz glavnega razpona preko pilona v razpone ''back span'' območja. Velikost poševnih zateg je 37-55 pramen, z dolžinami med 94 m in 360 m.
Geometrija pilona in ukrivljenost prekladne konstrukcije v ''back span'' območju so posebna in edinstvena oblikovno-konstrukcijska rešitev za asimetrični most s poševnimi zategami tega velikostnega razreda.

K sodelovanju v projektu je Ponting povabil tudi Martina Steinkühlerja (gradnja in upravljanje mostov), Petra Gabrijelčiča (krajina in arhitektura) in Lineal d.o.o. (načrtovanje cest).

Spletno mesto za polno delovanje uporablja piškotke.
Omogočajo nam, da lahko zagotovimo delovanje vseh funkcij spletne strani in z analizo obiska spletno mesto izboljšujemo.
S tem, ko spletno mesto uporabljate, dovoljujete uporabo teh piškotkov.
Več o uporabi piškotkov.
POTRJUJEM, DA SEM SEZNANJEN