most čez Savo v Beogradu

most čez Savo v Beogradu most čez Savo v Beogradu most čez Savo v Beogradu most čez Savo v Beogradu

1. Nagrada

Zasnova mostu čez reko Savo v Beogradu, ki smo jo izdelali v sodelovanju z arhitektom mag. prof. Petrom Gabrijelčičem univ.dipl.inž.arh iz Fakultete za arhitekturo v Ljubljani je na mednarodnem natečaju v hudi konkurenci osvojila 1. mesto.

Vzdolžni razponi konstrukcije znašajo 80 + 120 + 2 x 80 + 380 + 240 = 980 m. Velika razpona mostu sta preko poševnih zateg obešena na 200 m visokem pilonu (cable stayed bridge). Pilon je koničast, enoten v zgornjem delu a razdvojen oziroma predrt, za potrebe prehoda tramvaja, v spodnjem delu. Premer okroglega prečnega prereza pilona se spreminja od 4.0 m na vrhu do 16.0 m pri temelju. Do višine 175 m je pilon konstruiran iz armiranega betona visoke trdnosti, nato pa je do vrha podaljšan z jekleno-stekleno konstrukcijo.

V prečnem prerezu je most sovprežna jekleno betonska konstrukcija, sestavljena iz jeklenih škatel, jeklenih profilov in cevi ter AB krovne plošče. Širina mosta v prečni smeri znaša 45.20 m, višina pa 4.50 m.

 

 

Spletno mesto za polno delovanje uporablja piškotke.
Omogočajo nam, da lahko zagotovimo delovanje vseh funkcij spletne strani in z analizo obiska spletno mesto izboljšujemo.
S tem, ko spletno mesto uporabljate, dovoljujete uporabo teh piškotkov.
Več o uporabi piškotkov.
POTRJUJEM, DA SEM SEZNANJEN