Nagrada IZS 2004

Nagrada IZS 2004 Nagrada IZS 2004 Nagrada IZS 2004 Nagrada IZS 2004 Nagrada IZS 2004 Nagrada IZS 2004 Nagrada IZS 2004

MOST ČEZ REKO MURO

Projektant: Viktor MARKELJ, univ. dipl. inž. grad.

 

Viktor Markelj je projektant najdaljšega slovenskega mostu, mostu čez reko Muro. Most, ki ni le najdaljši, temveč je tudi po teži najtežji gradbeni objekt izveden v Sloveniji, predstavlja inovativno gradnjo tudi v mednarodnem merilu. Most čez reko Muro je dolg 833 m, sestavljen je iz dveh ločenih objektov, glavni razpon preko reke znaša 80 m.
Posebnost v zasnovi mosta je prednapeta zatega v glavnem razponu, ki jo sestavljajo posebni poševni eksterni kabli in posebna jeklena deviatorska konstrukcija, ki sega izven gabarita konstrukcije in ki predstavlja nadgradnjo tehnologije prednapenjanja konstrukcij z betonskim prerezom brez sovpreganja.

 

Posebnost v sami gradnji pa je narivanje v dvojno zakrivljeno geometrijo v celotni dolžini z eno samo narivno opremo preko končnih in začasnih vmesnih podpor.
Izvedeni projekt posega na področja, kjer ni bilo dovolj izkušenj ne za projektante ne za izvajalce, zato je zahteval pri zasnovi mnogo več razmisleka, mnogo natančnih, večkratnih in bolj detajlnih računskih analiz, več truda predvsem pri projektiranju, pa tudi pri gradnji sami.

 

Inženirska zbornica Slovenije podeljuje Nagrado za izjemne inženirske dosežke MARKELJ Viktorju, univ. dipl. inž. gradbeništva, za inventivno konstruktorsko zasnovo ter realizacijo najdaljšega slovenskega mostu preko reke Mure na AC Vučja Vas – Beltinci.

Spletno mesto za polno delovanje uporablja piškotke.
Omogočajo nam, da lahko zagotovimo delovanje vseh funkcij spletne strani in z analizo obiska spletno mesto izboljšujemo.
S tem, ko spletno mesto uporabljate, dovoljujete uporabo teh piškotkov.
Več o uporabi piškotkov.
POTRJUJEM, DA SEM SEZNANJEN